top of page

Зустрічайте різдвяні вітрини ЦУМу — Казковий ліс



Цієї зими ЦУМ Київ запрошує поринути у казковий різдвяний ліс із неймовірними мешканцями, яких вкрай рідко можна зустріти у живій природі: це зникаючі види з Червоної книги України. Тож давайте познайомимося з ними ближче і дізнаємося про їхні суперсили разом з UAnimals.


У першій вітрині за ялинкою сховалась плямиста гострозора рись з милими китицями на вухах, яка двічі на рік змінює гардероб і веде переважно нічний спосіб життя. Вона — інтроверт, але якщо вже збирається компанія, то рисі, що йдуть позаду, ступають точно в слід тих, що йдуть попереду, залишаючи лаконічний орнамент. Пташка хохітва у другій вітрині має сіро-буре забарвлення, а в шлюбний період самець «вбирається» у чорний «шарф» із білими смугами. Ці птахи — взірець подружньої вірності. Якщо почуєте «куль-куль-куль» — це хохітва, а якщо вона почує вас, то вмить злетить, гучно лопочучи крилами, та одразу зникне, адже в польоті вона може розвивати швидкість до 80 км на годину.




Героями третьої вітрини стали одразу дві рідкісні тварини. Сова сипуха з білосніжною мордочкою у формі серця та вишуканим забарвленням крил знаходиться на межі зникнення, адже в Україні налічується лише 30 пар цих птахів. Вночі сипуха полює, а вдень спить, надаючи перевагу відлюдним місцям. Не лякайтеся її загрозливого сипіння: такий звук сова видає від переляку. Якщо вам пощастить зустріти в лісі безрогого лося, то це або самка, або самець, що скинув свої важкі роги (до 20 кг) після шлюбного періоду. Лосі — гарні плавці та можуть до хвилини затримувати дихання під водою, а ще вони — короткозорі та довірливі. Пориньте у справжню різдвяну казку разом із нами.




У четвертій вітрині облаштував собі нірку вухатий їжак. Він менший від звичайного їжака, але має вуха, довші за півголови, і значно прудкіший за брата: за ніч може пройти близько дев’яти кілометрів. Вухатий вміє бути аскетом — до десяти тижнів може жити без їжі та води і солодко спить з жовтня по березень. Поруч виринула хохуля — родичка кротів, що має довгий хоботок та перетинки на лапках. Довгий сплюснутий хвіст править їй за кермо під час плавання. Вона трохи недобачає, але компенсує це відмінним нюхом і розвиненою тактильністю. Хохуля живе у воді, при цьому її м’яке та густе хутро не намокає, а затримувати дихання вона може на цілих п’ять хвилин. Заєць-біляк застрибнув у п’яту вітрину. Двічі на рік він міняє шубку, і взимку біляка не відрізнити від снігу — тільки кінчики вух чорніють, а хвіст залишається сірим. Він не тільки прудкий, а й майстер заплутувати сліди, тож хижакам важко його вполювати. Ось визирає з-за кущів невеликий та вправний корсак. Звір живе у степу, за що його називають степовою лисицею.




Він дуже вибагливий до клімату і вкрай обачний: завжди має запасні нори та схованки. На відміну від рисей, корсаки — соціальні тварини, що полюють невеликими зграями і не бояться людей, але в разі небезпеки прикидаються мертвими. Найбільший і найважчий український хижак — бурий ведмідь — разом з дитинчатами завітав у сьому вітрину. Він ненажера: крім м’яса впольованих тварин, їсть мурах, ягоди, рибу, горіхи, мед, зерно, фрукти, проте під час зимового сну скидає до 90 кілограмів ваги. Ведмідь може ходити на задніх лапах і користується пальцями на передніх лапах так само, як людина.







Comments


bottom of page